Paasconcert op orgel Grote Kerk Gorinchem

Op vrijdagavond 6 april aanstaande zal stadsorganist Gerben Budding het traditionele Paasconcert geven op het Bätz-Witte orgel (1853, met ouder pijpwerk) van de Grote Kerk te Gorinchem. Aanvang 20.00 uur.

Het concert zal worden geopend met twee werken van de Oostenrijkse componist Franz Schmidt, een feestelijk Preludium en Fuga en een koraalbewerking over een Paaslied. Als intermezzo klinkt het verstilde ‘Abdijvrede’ van de Belgische componist Flor Peeters.

Vervolgens de première van de Partita over Psalm 77 van de concertgever. Deze compositie ontstond in 2016 naar aanleiding van het overlijden van de theoloog Dr. H. Vreekamp.

Verder klinkt er muziek van Reger (een aan de Nederlandse componist De Lange Jr. opgedragen Preludium en Fuga), Dandrieu (variaties over een Paaslied) en Dupré (o.a. het slotdeel uit zijn Symphonie-Passion).

De toegangsprijs bedraagt 8,00 euro.

U kunt gratis parkeren in parkeergarage Kazerneplein, op loopafstand van de kerk.

Van harte welkom op vrijdagavond 6 april om 20.00 uur in de Grote Kerk te Gorinchem!

Kerstconcert Gerben Budding

Kerstconcert Gerben Budding

Op vrijdagavond 22 december aanstaande zal stadsorganist Gerben Budding het traditionele Kerstconcert geven op het Bätz-Witte orgel (1853, met ouder pijpwerk) van de Grote Kerk te Gorinchem. Aanvang 20.00 uur.

Tijdens dit  concert klinken werken rond Advent en Kerst van o.a. Johann Sebastian Bach (‘Nun komm der Heiden Heiland’), Louis Claude ‘d Aquin (één van zijn bekende Noëls) en Willem Mudde (variaties over ‘Er is een Kindeke’).

Van de dit jaar overleden componist Henk Klop klinken drie koraalbewerkingen uit zijn Six Choralpréludes pour orgue. Bij leven heeft Klop regelmatig in de Grote Kerk gespeeld. Zijn prachtige orgelwerken zijn helaas niet zo vaak te horen.

Van de dit jaar 25 jaar geleden overleden componist Olivier Messiaen, één van de grootste componisten uit de 20e eeuw, klinkt het indrukwekkende ‘Dieu parmi nous’ (‘God met ons’) uit zijn Kerstcyclus ‘La Nativité du Seigneur’.

Het concert zal worden besloten met de feestelijke Finale uit de eerste symphonie van Louis Vierne.

De toegangsprijs bedraagt 8,00 euro.

U kunt gratis parkeren in parkeergarage Kazerneplein, op loopafstand van de kerk.

Van harte welkom op vrijdagavond 22 december

Speeldagen orgel Grote Kerk Gorinchem

Op vrijdag 15 september (09.00-12.00 uur en 17.00-22.00 uur) en zaterdag 7 oktober (09.00-15.00 uur) aanstaande zullen er speeldagen worden gehouden op het fraaie Bätz-Witte orgel (1853, met ouder pijpwerk) van de Grote Kerk te Gorinchem. Amateurorganisten krijgen tegen een vergoeding van 7,50 per kwartier (contant ter plekke te voldoen) de gelegenheid om o.l.v. Gerben Budding, het orgel te bespelen. De kerk is niet open voor publiek.

Opgave kan via orgelciegrotekerkgorinchem@gmail.com.

Er zal een speelrooster worden gemaakt.

Orgelconcert rond Luther in Grote Kerk Gorinchem

Op vrijdagavond 22 september aanstaande geeft de hoofdorganist van de Grote Kerk, Gerben Budding, om 20.00 uur een orgelconcert in de Grote Kerk. Tijdens dit bijzondere concert klinken o.a. composities die gebaseerd zijn op koralen van Maarten Luther. Het is dit jaar namelijk 500 jaar geleden dat Luther de Reformatie in gang zette.

Het concert begint met de bekende Fantasie over het Lutherlied ‘Een vaste Burg is onze God’ van Jan Zwart. Deze compositie werd 100 jaar geleden geschreven ter gelegenheid van Hervormingsdag.

Naast Jan Zwart klinkt er nog meer muziek van Nederlandse componisten. Zo klinkt van de onlangs overleden componist Henk Klop het koraalvoorspel ‘Aus tiefer Not schrei’ ich zu dir’, Luthers’ parafrase van Psalm 130. Samuel de Lange junior is vertegenwoordigd met een deel uit zijn eerste Sonate.

Uit de Duits Lutherse traditie is muziek van Scheidemann, Buxtehude en Bach geprogrammeerd.

Het concert zal worden besloten met de zelden gespeelde Fantasie over het koraal ‘Een vaste Burg is onze God’ van Cor Kint. Een monumentaal werk dat duidelijk Frans-romantische invloeden bevat.

De aanvang van het concert is 20.00 uur en de toegangsprijs is €8. Concertbezoekers kunnen gratis parkeren in Parkeergarage Kazerneplein.

Van harte welkom!

Open Monumentendag/Nationale Orgeldag Grote Kerk 2017

Open Monumentendag/Nationale Orgeldag Grote Kerk 2017

De jaarlijkse Open Monumentendag, teven Nationale Orgeldag, is dit jaar op 9 september 2017.

De Orgel- en Concertcommissie van de Grote Kerk organiseert op deze dag een aantal activiteiten tijdens de openstelling van de kerk door de Stichting Vrienden Grote Kerk.

Vanaf 10.30 uur is er de mogelijkheid om in kleine groepjes het Bätz-Witte orgel (1853, met ouder pijpwerk) te bezichtigen. Aanmelden kan via orgelciegrotekerkgorinchem@gmail.com.

Gerben Budding geeft om 12:00 uur een orgelconcert waarin bij wijze van spreken een tour door het orgel gemaakt wordt.

Programma ‘Orgeltour’
1. De Prestanten:
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Concerto IV, BWV 595

2. De Fluiten:
Johann Ludwig Krebs (1713-1780)
Trio ‘Herr Jesu Christ, dich zu uns wend’

3. Solo voor de Cornet:
John Robinson (1682-1762)
Voluntary in a minor

4. Solo voor de Vox Humana (menselijke stem)
Joseph Rheinberger (1839-1901)
Cantilena (uit: Sonate XI in d-moll, Op. 148)

5. De Strijkers:
Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)
Andante tranquillo (uit: Sonate III in A-dur, Op. 65)

6. Volle werk en crescendo-opbouw:
Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)
Con moto maestoso (uit: Sonate III in A-dur, Op. 65)

7. Improvisatie met een hoofdrol voor de Tongwerken en het Carillon
Gerben Budding (*1987)

Om 17.00 uur is er een Evensong. Het Gorcum Boys Choir zingt o.l.v. dirigent Jeroen Bal, organist is Gerben Budding en ds. E.K. Foppen, predikant van de Wijkgemeente Grote Kerk, zal voorgaan. Tot klinken komt muziek van o.a. Stanford en Percy Whitlock.

Van harte welkom!

EVENSONG GROTE KERK GORINCHEM ALS AFSLUITING VAN DE OPEN MONUMENTENDAG 2017

Op zaterdag 9 september zal het Gorcum Boys Choir onder leiding van Jeroen Bal in de Grote Kerk van Gorinchem weer een Evensong zingen. De dienst begint om 17.00 uur. De hoofdorganist van de Grote Kerk, Gerben Budding begeleidt en als lector fungeert dominee E.K. Foppen, predikant van de Wijkgemeente Grote Kerk.

Een Evensong is een avondgebed waarbij koorzang een belangrijke rol speelt. Deze vorm van liturgie is afkomstig uit de Anglicaanse traditie.

Het Gorcum Boys Choir bestaat ongeveer 4 jaar en repeteert in Gorinchem onder leiding van Jeroen Bal, die eerder dirigent was van Stadsknapenkoor Gorinchem. Met ruim 25 jongens en mannen werkt Jeroen aan klank en repertoire van dit unieke koor. De Engelse koortraditie is daarbij het voorbeeld met koorwerken van Sumsion, Dyson, Wesley en Williams. In het najaar van 2016 maakte het GBC een concerttour door Engeland en verzorgde Evensongs in Ely en Peterborough. De toegang is gratis. Aan de uitgang wordt wel een collecte gehouden ter bestrijding van de onkosten.

Meer informatie: www.gorcumboyschoir.nl

www.orgelgrotekerkgorinchem.nl

Orgelconcert Grote Kerk Gorinchem door Petra Veenswijk.

Op vrijdagavond 25 augustus a.s. hoopt Petra Veenswijk een orgelconcert te geven op het orgel van de Grote Kerk te Gorinchem.

Petra Veenswijk is organist van de Maria van Jessekerk te Delft en daarmee de vaste bespeler van het Maarschalkerweerd orgel. Zij studeerde orgel en klavecimbel aan het Rotterdams conservatorium bij o.a. André Verwoerd en Bernard Winsemius. Na haar diplomering volgde zij een jaar lang interpretatielessen bij Daniël Roth, Marie-Louise Jaquet-Langlais en Jean Langlais. In 1991 werd dit alles bekroond met de ‘Prix d’Excellence’. Daarnaast volgde zij diverse interpretatie-cursussen aan de Schola Cantorum te Parijs bij o.a. Marie-Claire Alain en Gaston Litaize. Als internationaal concertorganist geeft zij jaarlijks een groot aantal concerten in binnen- en buitenland. Haar repertoire omvat het gehele orgelrepertoire van oude tot hedendaagse muziek.
De concertgever heeft voor dit concert een boeiend programma samengesteld met o.a. werken van Joh.Seb.Bach ( Fantasie und Fuge in g-moll ), Mendelssohn (Allegro, Choral und Fuge in d ), Pierné (Trois Pieces ) ,Guilmant ( Finale uit Sonate I ) e.a.

De aanvang van het concert is 20.00 uur.

De toegangsprijs bedraagt € 8,00. Gratis parkeren in de Parkeergarage Kazerneplein
Welkom

Bach-herdenking op orgel Grote Kerk Gorinchem

Op vrijdagavond 28 juli aanstaande (de sterfdag van Johann Sebastian Bach) zal de hoofdorganist van de Grote Kerk, Gerben Budding, de jaarlijkse Bach-herdenking verzorgen op het Bätz-Witte orgel (1853, met ouder pijpwerk) van de Grote Kerk te Gorinchem. Aanvang 20.00 uur.

Het programma is geheel gewijd aan werken van Johann Sebastian Bach. Budding opent het concert met het grootste concerto van Bach, het Concerto in C-dur (BWV 594). Vervolgens klinkt o.a. de koraalpartita ‘Ach, was soll ich Sünder machen?’, de bekende Fuga in G-dur (‘Gigue’) en tot besluit de monumentale Toccata, Adagio und Fuge in C-dur.

De toegangsprijs bedraagt 8,00 euro.

U kunt gratis parkeren in parkeergarage Kazerneplein, op loopafstand van de kerk.

Van harte welkom op vrijdagavond 28 juli om 20.00 uur in de Grote Kerk te Gorinchem!

 

Verzoekprogramma tijdens marktconcert op orgel Grote Kerk Gorinchem

Op maandagmorgen 24 juli aanstaande zal het vierde en laatste Marktconcert van dit seizoen gegeven worden door stadorganist  Gerben Budding. Aanvang 12.00 uur. Hij zal het monumentale Bätz-Witte orgel (1853) bespelen in muziek die u zelf kunt uitkiezen. Verzoeken kunt u mailen naar stadsorganistgorinchem@outlook.com.

Sinds vorig jaar is Gerben Budding naast hoofdorganist van de Grote Kerk ook stadsorganist van Gorinchem. Tot zijn takenpakket behoort het orgelspel bij bijzondere gebeurtenissen, zoals de aubade op Koningsdag en de 4 mei herdenking, maar ook het ontplooien van educatieve projecten en allerlei activiteiten die het orgel en de orgelmuziek voor alle Gorcummers toegankelijk maakt. De marktconcerten zijn daar een voorbeeld van.

Het concert zal ongeveer een half uur duren. De toegang is vrij.

Welkom op maandag 24 juli om 12.00 uur in de Grote Kerk Gorinchem!

Derde markconcert op orgel Grote Kerk Gorinchem

Op maandagmorgen 17 juli aanstaande zal het derde Marktconcert gegeven worden door stadorganist Gerben Budding. Aanvang 12.00 uur. Hij zal het monumentale Bätz-Witte orgel (1853) bespelen in toegankelijke orgelmuziek. Het orgel zal deze keer ook tot klinken komen als begeleidingsinstrument voor fluitiste Dorette Lagendijk.

Sinds vorig jaar is Gerben Budding naast hoofdorganist van de Grote Kerk ook stadsorganist van Gorinchem. Tot zijn takenpakket behoort het orgelspel bij bijzondere gebeurtenissen, zoals de aubade op Koningsdag en de 4 mei herdenking, maar ook het ontplooien van educatieve projecten en allerlei activiteiten die het orgel en de orgelmuziek voor alle Gorcummers toegankelijk maakt. De marktconcerten zijn daar een voorbeeld van.

Fluitiste Dorette Lagendijk studeerde aan de conservatoria te Tilburg en Maastricht. Dorette heeft in verschillende orkesten en kamermuziekseries gespeeld en gaf concerten met Berdien Stenberg, Tijn van Eijk, Louis van Dijk en Pim Jacobs.

Het concert zal ongeveer een half uur duren. De toegang is vrij.

Welkom op maandag 17 juli aanstaande en bij het laatste Markconcert op maandag 24 juli (verzoekprogramma) om 12.00 uur in de Grote Kerk Gorinchem!