Olivier Latry

Olivier Latry 9 september 2016

Op vrijdagavond 9 september aanstaande zal de wereldberoemde Franse organist en improvisator Olivier Latry om 20.00 uur een orgelconcert geven op het monumentale Bätz-Witte orgel (1853) van de Grote Kerk te Gorinchem.

Olivier Latry studeerde orgel bij de beroemde organist en componist Gaston Litaize.Op drieëntwintigjarige leeftijd werd hij één van de ‘titulaires des grands orgues’ van de Parijse Notre-Dame. De Parijse kathedraal beschikt over één van de grootste orgel van de beroemde Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll.
Latry is een veelgevraagd concertorganist en concerteerde in die hoedanigheid in meer dan veertig landen. Als solist treed hij regelmatig op met orkesten als het London Philharmonia Orchestra, het Boston Symphony Orchestra en het Montreal Symphony Orchestra.

Sinds 1995 is Latry docent orgel aan het Parijse Conservatorium. Hij geeft masterclasses over de hele wereld. Ook is hij regelmatig jurylid bij internationale concoursen.
Zijn repertoire strekt zich uit over alle stijlperiodes. Zijn vertolkingen van de complete orgelwerken van Olivier Messiaen (Deutsche Grammophon) zijn bekend over heel de wereld. Ook is hij een befaamd improvisator in de traditie van Charles Tournemire en Pierre Cochereau.

Latry heeft een spectaculair programma samengesteld waarin zijn fabelachtige virtuositeit optimaal tot zijn recht zal komen. Zo speelt hij het zelden in Nederland gespeelde werk ‘Saint François de Paule marchant sur les flots’ van Franz Liszt in een orgelbewerking van de dit jaar honderd jaar geleden overleden componist Max Reger. Daarnaast klinkt natuurlijk de nodige Franse muziek van componisten als Alain, Fauré, Vierne en Messiaen. Tot slot zal Latry improviseren.

Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van koffie of thee. U kunt gratis parkeren in parkeergarage Kazerneplein, op loopafstand van de kerk. Kaarten kosten in de voorverkoop 16,00 euro. Te bestellen door het bedrag over te maken op rekening NL42FVLB0226117804 t.n.v. CvK Prot Gem Gorinchem inz. Orgelcommissie, met vermelding van uw e-mailadres. U ontvangt een e-mail waarop u de kaarten in de kerk in ontvangst kunt nemen. Het is uiteraard ook mogelijk om aan de kerk kaarten te kopen. Kosten zijn dan 20,00 euro.